Öppet möte 27/10

Nu är det dags för höstens öppna möte med Samordningsgruppen. Alla idéburna organisationer är välkomna, dvs oavsett om man skrivit under överenskommelsen eller ej.

Är det dags att skärpa tonen?

Vi menar att en viktig del av legitimiteten kring överenskommelsen och vårt arbete i Samordningsgruppen är att vi nu samlar ihop oss och driver generella men ändå konkreta frågor. För det finns verkligen frågor att driva.

Samordningsgruppen har kunnat se ett antal företeelser som är tveksamma eller rent ut i strid med intention och skrivningar i överenskommelsen och politiken för det civila samhället.

Den politiska signalen i riksdagsbeslutet ”En politik för det civila samhället” om att organisationsbidragens andel av bidragsgivningen skulle öka, gick inte att ta miste på. Vår uppfattning när vi ser på vad som sker inom olika sakområden är att utvecklingen är den motsatta. Mer av projekt och verksamhetsbidrag. Vi anser att det kan vara dags nu för regeringen att samla ihop bilden av vad som sker, att de visar på var organisationsbidragen ökar.

Överenskommelsen säger att det frivilliga arbetet skall vara en resurs för utveckling av välfärden, inte en potentiell besparing. I sin senaste rapport ”att trolla med knäna” visar SKTF att landets socialchefer anser att de inte har resurser för att klara sina lagstadgade uppdrag. De säger också att de vill samverka mycket mer med civilsamhället för att få tag på frivilliga som kan täcka upp. Det kan vara dags nu för en tydlig politisk signal om att orden i överenskommelsen ska tas på allvar.

Detta öppna möte har en huvudinriktning och det är att nu gemensamt ta tag i konkreta och gemensamma frågor och ett underliggande tema som är att diskutera legitimiteten och delaktigheten i Samordningsgruppens arbete. En legitimitet vi tillsammans måste skapa för att bli starka i gemensamma frågor.

Med vänlig hälsning

Samordningsgruppen
Göran Pettersson (ordf.), Anita Fink Knudsen, Lars Pettersson, Lotta Johansson, Ola Bixo, Örjan Brinkman, Katarina Björkgren

För att se hela inbjudan, klicka nedan

Inbjudan öppet möte 27:e oktober

Det här inlägget postades i Hem, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.